LA RODA DE LES EMOCIONS: UNA EINA SENZILLA I PRÀCTICA PER A L’ELABORACIÓ DEL DOL INFANTIL

Si fa molt poquet que heu viscut la pèrdua d’una persona estimada, pot ser que en diverses ocasions hagis notat que els petits de casa estan més susceptibles.

Potser els perceps més irritables, de mal humor, més reservats, es queixen de mal de panxa, estan més cansats, sense ganes de jugar… Fins i tot és possible que estiguin desganats o que presentin alteracions en els ritmes de son, entre altres símptomes.

Descobrir quines emocions s’amaguen darrere d’aquestes manifestacions no és gens fàcil. A més, si els dius que estan enfadats, tristos o cansats és molt probable que et responguin cridant:

  • JO NO ESTIC CANSAT!

I és que els nens i nenes en dol senten un garbuix d’emocions dins seu que no són capaços d’identificar ni d’expressar. 

De tota manera, posar nom a aquest embolic intern, permetre’s sentir-lo, identificar què és el que s’està removent dins seu i aprendre a expressar-ho serà la primera passa per iniciar l’elaboració del procés de dol. Ara bé, aconseguir-ho pot ser tot un repte, ja que les criatures poden tenir dificultats per posar paraules al que estan vivint. Potser no saben expressar la tristesa, la por, la ràbia o la confusió que estan experimentant. 

En aquests moments és crucial que els adults estiguem atents als seus estats anímics i les seves necessitats, que ens mostrem disponibles i disposats a acompanyar-los, tot creant un espai segur i acollidor que afavoreixi l’expressió emocional.

Per això avui et presento un recurs que et pot ser útil per ajudar els teus fills o filles en dol a comprendre i gestionar les seves emocions: la roda de les emocions. 

Es tracta d’un recurs visual que representa diverses emocions en un cercle, mostrant com estan relacionades i com poden canviar al llarg del temps. Aquesta eina pot ser una manera efectiva de superar les dificultats comunicatives i emocionals que els infants poden tenir a l’hora d’expressar els seus sentiments.

Algunes de les activitats que es poden dur a terme amb aquesta eina són:

  • Representar les emocions que hi apareixen mitjançant l’expressió corporal: anima els teus fills o filles a utilitzar el seu cos per expressar les emocions que veuen a la roda. Aquesta proposta pot ajudar-los a connectar amb les seves emocions de manera més palpable.
  • Identificar les diverses parts del cos on solen percebre les diferents emocions: pregunta’ls on senten algunes de les emocions que apareixen a la roda i prova que explorin com es manifesten físicament en el seu cos. Això pot afavorir que siguin capaços de connectar-les amb les seves respostes físiques.
  • Respondre a preguntes obertes: fomenta la comunicació oberta preguntant-los com se senten i utilitzant la roda de les emocions com a guia. Això pot facilitar la conversa sobre les emocions de manera més estructurada.
  • Identificar diferents situacions personals relacionades amb les emocions: parleu sobre situacions específiques en les quals hagin experimentat les emocions de la roda per ajudar-los a entendre millor les pròpies reaccions emocionals i les raons que hi ha darrere d’aquestes.
  • Desenvolupar jocs de rol emocionals: promou la interpretació d’escenes en què els infants puguin actuar en funció de les diferents emocions proposades a la roda. Aquesta activitat els permet explorar com es comporten les emocions en diverses situacions.
  • Crear un diari d’emocions: anima’ls a mantenir un petit diari en el qual puguin registrar gràficament com se senten cada dia i, així, associïn les emocions amb els esdeveniments que han experimentat. Això els ajudarà a prendre consciència de com les seves emocions poden canviar i evolucionar al llarg del temps.

A més de facilitar la identificació emocional i la comunicació, la roda de les emocions també pot ser un punt de partida per ensenyar als nens i nenes estratègies saludables per gestionar les seves emocions. Les emocions no són permanents i poden canviar amb el temps, i aquesta eina visual contribueix a il·lustrar aquest fet. Ajudar els petits de casa a comprendre les seves pròpies emocions i com gestionar-les és un aprenentatge fonamental que els servirà al llarg de la vida.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *