S’apropa Nadal i no cal sentir-ho a l’aire. Estic convençuda que tu també has vist que els carrers són plens de llums i els aparadors plens de colors. Un any més. Possiblement, l’època de “felicitat” per excel·lència.
Però tal vegada no en sents el motiu.
Potser encara pesa massa la pèrdua d’algú especial i la seva absència és més present aquests dies, en què els records i les expectatives creen una combinació difícil de gestionar, sobretot si hi ha petits a casa.
Abans de continuar, volia explicar-te que aquest article és complementari al butlletí Pols de papallona, un espai íntim i personal en què trobaràs eines i recursos pràctics per a l’elaboració i l’acompanyament del dol en família. Jo soc la Cristina Gómez, estudiant de psicopedagogia, mestra de pedagogia terapèutica i especialista en dol infantil, i et puc acompanyar durant el teu procés de dol, perquè així tu també puguis acompanyar el dels teus infants.
Si encara no estàs subscrita a Pols de papallona, fes-ho ara: cada mes rebràs contingut exclusiu que no comparteixo enlloc més, amb propostes, tècniques i reflexions que us ajudin a elaborar els dols familiars.
El primer Nadal sense tu
Sabem que la mort forma part de la nostra vida i li dona tot el sentit. Però això que tu i jo podem racionalitzar, no sempre és fàcil de sentir. Potser encara menys pels infants, que poden afrontar un dol per primera vegada i aquest pot ser per algú proper.
Ser presents pels nostres fills i filles durant un procés com aquest és difícil. Si s’hi afegeix l’ambient de celebració propi de les festes nadalenques, del qual potser se senten exclosos o potser volen participar-ne malgrat tot, la situació encara es torna més complexa de gestionar.
T’he de dir que tinc algunes recomanacions a la màniga. Però com tot as amagat, jo et diria de fer-les servir només si t’han de fer servei. És a dir, si algun d’aquests recursos suposa haver de forçar una situació o conversa, potser és millor prescindir-ne. En canvi, les pots jugar si us ajuden a transitar de manera saludable aquelles situacions que apareixen, de sobte, arran de la pèrdua.
Si vols descobrir-los, segueix llegint.
Presència i proximitat
És possible que amb el ritme del dia a dia, a tu també et costi trobar espais de presència i proximitat amb els petitons de casa. Ara bé, si poden disposar d’un espai segur on se sentin còmodes per expressar com se senten davant de l’arribada d’aquestes festes, els ajudarà a identificar amb més facilitat les emocions que els remouen i viure-les de manera natural, siguin quines siguin.
A més, si tu també comparteixes com et sents i com ho estàs vivint, contribuiràs a crear un vincle més fort amb els petits de la casa i entendran que això que els passa és completament normal.
Anticipació
Ja has començat a organitzar on seran i amb qui compartireu els àpats de Nadal?
Explicar-los com seran i com se celebraran aquests dies en les circumstàncies actuals, permetrà que se’n facin una idea abans de trobar-se amb situacions que no esperaven.
Potser pots incloure’ls en la presa d’algunes decisions i, en qualsevol cas, conversar-ho amb ells et donarà l’oportunitat de detectar si estan preparats per enfrontar-se als compromisos i plans previstos o si cal contemplar alguna modificació.
Una nova tradició
Si hi ha alguna tradició familiar que us fa recança, perquè està carregada d’enyorança, us engresco a substituir-la per una de nova, que podeu decidir conjuntament.
Aquest canvi pot ser més que una simple modificació en la rutina festiva; pot ser una bonica oportunitat per iniciar plegats una nova realitat, plena de significat i connexió.
A través d’aquesta nova activitat, podeu crear moments memorables que reflecteixin la vostra essència i les vostres ganes de celebrar el Nadal de manera càlida i emotiva.
Som els que som
Pensa amb calma si vols fer evident el lloc buit de la persona estimada durant les celebracions. Per exemple, amb un plat buit a taula o les seves sabates sota l’arbre. Abans de prendre la decisió, tingues en compte la maduresa dels teus fills o filles i la seva comprensió sobre la mort, ja que aquests petits actes simbòlics podrien confondre’ls i alimentar la seva angoixa davant l’absència i la permanència de la mort. Si creus que sí, seria millor evitar-ho.
En comptes d’això, pots buscar altres maneres de recordar a la persona estimada sense que sigui confús per als més petits. L’important és assegurar-se que tothom se senti còmode i tranquil en aquests moments especials.
Els regals
En el cas que siguin grans, parla amb cautela sobre d’on venen els regals que reben. En aquest moment d’il·lusió, és el moment adequat per explicar-los que els regals van ser triats per la persona estimada, que va ser la seva idea o que va ser qui ho deixar a punt.
Considera l’edat i el nivell de comprensió dels nens per assegurar-te que l’explicació sigui apropiada i no generi confusió. En aquests moments delicats, la sinceritat i l’empatia són claus per assegurar-se que els petits se sentin suportats i compresos.
Qüestió d’actitud
Ben segur que tu també tens les emocions a flor de pell i que la tristesa és insistent. Així i tot, encara pot ser un Nadal màgic. Hi teniu dret. Mantenir una actitud positiva cap a les festes pot ajudar-vos a viure en aquesta nova realitat i a adonar-vos que encara queden molts bons moments per compartir.
T’animo a fer un pas cap a la màgia de les festes amb una actitud oberta i a descobrir les petites alegries que encara poden omplir els vostres dies.
Passar per un dol i haver d’acompanyar el dol dels petits de casa no és fàcil. Si hi afegim que són Festes, així, en majúscules, tot plegat es pot fer massa feixuc. Però has de saber que no ho has de fer sola. Si creus que necessites un acompanyament personalitzat, em pots contactar sense compromís.