Saps? Obtenir un positiu en un test d’embaràs és un dels motius de més alegria per a una parella. Bé, per a la parella, per a la família sencera, i fins i tot per a veïns, amics i coneguts propers. Sempre que he vist algú comunicant una notícia d’embaràs, a totes les persones que se n’assabenten se’ls il·luminen els ulls i se’ls dibuixa un somriure d’orella a orella. 

Tots fan plans i somien amb l’arribada d’aquest nadó, amb la felicitat que durà a les seves vides. Inevitablement, com diu la cançó “Olivia” de The Tyets, pel simple fet de saber que hi ha una personeta formant-se dins la panxa de la futura mare, “ja t’estimem una mica”.

No obstant això, és cert que enmig d’aquesta eufòria, 1 de cada 4 embarassos no arriba a terme.

I no es tracta només d’un tema estadístic. Aquesta pèrdua gestacional o perinatal sol ser devastadora per a la parella i tota la família. Els somnis que havien construït amb tant d’amor es trenquen de cop, i tot el futur que havien imaginat s’esfuma en un instant.

Si malauradament et trobes en aquesta situació, saps tan bé com jo que es tracta d’un tema molt dolorós i, sobretot, molt silenciat i solitari. La societat encara no està preparada per afrontar les pèrdues gestacionals i perinatals. Sovint és una qüestió que es manté en silenci i que pot ser difícil de tractar obertament, motiu pel qual les dones que passem per aquesta experiència ens trobem amb una manca de suport i comprensió. 

Ara bé, si el fet de perdre un nadó ja és complicat de per si, què passa quan a la família hi ha altres fills o filles que anhelaven convertir-se en els grans? No oblidem que els nens i nenes perceben tot el que succeeix al seu voltant i noten l’estat anímic i emocional dels seus adults de referència. Per això caldrà tenir en compte com els afecta aquesta pèrdua i oferir-los el suport i l’atenció que necessitin.

Compartir amb els germans i les germanes el que ha succeït de manera apropiada a la seva edat, amb un llenguatge senzill i clar, els pot ajudar a entendre la situació i a confirmar-los que no ha estat culpa seva, que de vegades passen coses que ningú no pot controlar i que no tenen res a veure amb el que es fa o es deixa de fer.  

Donar-los l’oportunitat d’expressar els seus sentiments i respondre les seves preguntes amb empatia i paciència és clau per ajudar-los a processar les seves emocions. Potser senten tristesa, confusió, preocupació o fins i tot ràbia. Han de saber que això és completament normal, que les emocions són com els colors d’un quadre i totes les tonalitats hi tenen cabuda.

Saber que les persones que els estimen estan a la seva disposició per acompanyar-los, escoltar-los i donar resposta a les seves inquietuds, els recordarà que no estan sols i els proporcionarà la calma i la seguretat que necessiten.

Algunes famílies opten per realitzar rituals o commemoracions per acomiadar-se del nadó que no va néixer. Involucrar els germans i germanes en aquests rituals, si ho desitgen, pot ser una manera de donar-los un sentit de tancament i permetre’ls acomiadar-se de manera significativa. També pots animar-los a fer dibuixos, escriure una carta o desenvolupar altres activitats creatives per compartir el que no saben com expressar amb paraules.
En qualsevol cas, compartir amb els petitons de casa l’experiència de pèrdua del nadó que estàveu esperant els farà sentir inclosos, enfortirà els lligams familiars, els ajudarà a entendre una mica millor complexitat de la situació per la qual esteu passant i afavorirà el seu procés d’elaboració del dol.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *