L’escola és l’espai social dels infants per excel·lència. Un entorn ple d’experiències, descobriments, interaccions socials i aprenentatges. No obstant això, també és un espai on les pèrdues són una realitat inevitable que pot prendre moltes formes: des d’una nota baixa en una tasca fins a la pèrdua d’un amic o d’una persona estimada i, ja siguin petites o grans, aquestes pèrdues formen part del nostre dia a dia  l’aula.

Dit això, com pots convertir les pèrdues a l’aula en una oportunitat de creixement i aprenentatge per al teu alumnat?

  • Primer de tot, reconeix les pèrdues quotidianes: Concebre les pèrdues com un fet natural i transmetre-ho així als alumnes els ajudarà a entendre les pèrdues com un fet habitual que forma part del seu dia a dia i del de tots els membres del grup.
  • Celebra l’esforç i la perseverança: Destaca els esforços que els teus alumnes fan en les seves tasques, independentment del resultat final. Saber que valorares l’esforç i la dedicació els animarà a continuar intentant-ho i a no rendir-se davant de les dificultats.
  • Fomenta una mentalitat de creixement: Ajuda’ls a veure les pèrdues com a oportunitats per aprendre i millorar. Transmet-los la idea que els errors formen part del procés d’aprenentatge.
  • Reflexiona i analitza: Després d’una pèrdua, anima’ls a reflexionar sobre el que ha passat. Pregunta’ls com s’han sentit, què s’enduen d’aquesta experiència i què farien diferent de cares a futur. Aquesta autorevisió els permetrà trobar estratègies alternatives per afrontar els reptes i les situacions difícils.
  • Promou la col·laboració i el suport mutu: Fomenta la interacció entre els alumnes perquè puguin compartir les seves experiències i donar-se suport mútuament. Això crearà un ambient d’aprenentatge solidari, on les pèrdues es converteixen en oportunitats per connectar i aprendre junts.
  • Crea un espai on compartir la seva vivència personal: compartir la seva vivència amb els companys els permetrà ser models positius de cares a properes experiències semblants. Posa en valor els seus avenços i ressalta com han utilitzat les seves habilitats per créixer i integrar la pèrdua.

Posar en pràctica aquestes pautes de manera recurrent davant les pèrdues del dia a dia, els ajudarà a anar adquirint habilitats que els permetran elaborar els processos de dol davant pèrdues rellevants de manera saludable.

Un comentario

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *