Estiu, època de gaudir, desconnectar, trencar rutines, en que el dol infantil sovint passa desapercebut.

És per això que vull compartir amb tu els 3 errors més comuns a l’hora d’acompanyar el dol infantil durant aquest període relacionat amb l’oci, la gresca, els amics i la platja.

  1. Minimitzar o ignorar el procés de dol:

Un error freqüent que cometem els adults és minimitzar o ignorar el dol dels infants. Podem tendir a pensar que l’estiu i les activitats divertides haurien de fer-los sentir millor, però això no és sempre així.

Ignorar o no abordar obertament les seves emocions els pot fer sentir incompresos i aïllats.

Per això és essencial que reconeguis el dol com un procés natural i que proporcionis als infant l’espai que necessiten per expressar els seus sentiments i preocupacions.

2. D’oca a oca i quedo perquè toca

Quants caps de setmana sense plans hi ha a la teva agenda d’agost?

L’estiu vindria a ser com una partida al joc de la oca: de festa en festa i quedo perquè toca.

I és possible que els nens i nenes en dol se sentin pressionats a anar a aquestes trobades socials sense ganes o estant-t’hi incòmodes.

Si és la vostra situació, recorda que cada infant té el seu ritme i no sempre estan preparats per gaudir de les activitats d’oci de la mateixa manera que ho fan els seus amics.

No respectar la seva manera de  gaudir d’aquest estiu en dol els pot fer sentir incompresos i augmentar el seu sentiment de solitud.

3. Una muntanya russa

Ja saps que el dol infantil no és un esdeveniment puntual. És un procés que pot convertir-se en una autèntica muntanya russa d’emocions.

A diferència dels adults, els nens i nenes poden passar d’una a l’altra en un interval curt de temps i la intensitat d’aquestes emocions pot canviar ràpidament.

Mostrar impaciència i apressar-los a recuperar l’estabilitat emocional pot contraproduent per al seu benestar emocional.

L’acompanyament dels infants en dol durant l’estiu pot requerir sensibilitat, empatia i comprensió.

Evitar els errors comuns pot fer també d’aquest, un estiu memorable malgrat l’absència.  

I, si cal, no dubtis en buscar ajuda i assessorament professional.

Cristina Gómez
Mestra especialitzada en dol infantil.
Acompanyo a professionals de l'educació a deixar enrere la por a tractar el tema de la mort a les aules i a adquirir eines i recursos per acompanyar el seu alumnat davant les pèrdues i el dol a través de l'expressió artística.
Cristina Gómez
Mestra especialitzada en dol infantil.
Acompanyo a professionals de l'educació a deixar enrere la por a tractar el tema de la mort a les aules i a adquirir eines i recursos per acompanyar el seu alumnat davant les pèrdues i el dol a través de l'expressió artística.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *