Què pensaries si et dic que les emocions dels infants en dol són com una pilota de «Nivea«?

No, no m’he tornat boja i sí, sé que et pot semblar estrany, perquè solem relacionar aquesta joguina pròpia de l’estiu amb moments d’alegria, de diversió i de vacances.

Però mirem-m’ho des d’una altra perspectiva:

Imagina que la infantesa és com estar a la platja. S’hi pot prendre el sol, sentir l’aire salat acaronant la pell, relaxar-s’hi, gaudir… Els infants decideixen jugar a pilota arran de mar.

Aquesta joguina inflable, ratllada i aparentment lleugera, representa els sentiments i els records dels moments que comparteixen amb les persones que els envolten.

De manera inesperada, la pilota cau a l’aigua. Splash! És com quan mor una persona estimada.

Les ones del mar, representen les emocions que senten davant d’aquesta pèrdua: la ràbia, la tristesa, la confusió, la incertesa de saber on anirà. Els nens i les nenes poden sentir-se perduts entre tantes onades i és possible que el garbuix i la intensitat de les emocions els superi i els esgoti. És completament normal.

Aquesta metàfora de la pilota de platja, creada pel psicòleg Steven Hayes, ens recorda que, igual que les emocions, les onades van i venen, n’hi ha de més intenses i de més suaus, podem intentar saltar-les o ens poden passar per sobre, però el que no podem fer, per més que ho intentem, és retenir-les o evitar-les.

A més, no podem atrapar totes les onades de cop, ens sentiríem impotents, cansats i sobrepassats. El mateix passa amb les emocions del dol: intentar sentir-les totes de cop seria massa dur i no ho podríem sostenir.

I què pots fer tu com a adult per a ajudar a l’infant en dol?

Doncs convertir-te en un amic o amiga de confiança, que l’ajuda a mantenir la pilota a la vista malgrat les onades que es mouen a un compàs incontrolable. Pots ajudar als nens i nenes a escoltar les seves emocions, a compartir els seus records viscuts amb la persona estimada i mostrar-li la teva comprensió davant d’aquest procés natural. Pots dir-li que és normal sentir tristesa, ràbia o enyorança, i que estaràs aquí per abraçar-lo i escoltar-lo mentre navega entre les onades d’emocions.

Poc a poc, amb amor i paciència, la pilota de platja començarà a tornar a la vora. Les onades es faran més suaus i els moments feliços i els bons records tornaran a brillar com el sol sobre l’aigua. La vida seguirà endavant i els infants s’adonaran que poden gaudir de jocs i riures malgrat l’absència de la persona estimada.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *