Des de fa 20 anys, l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IPSA), conjuntament amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), promouen, el dia 10 de setembre, el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.
En els darrers anys el nombre de suïcidis ha anat a l’alça, sobretot entre la població jove. Es calcula que, durant l’any passat, només a Catalunya, es van produir unes 50 morts per suïcidi al mes: 607 suïcidis en un any.
A més, segons les estadístiques recollides pel programa Codi Risc Suïcidi difoses per la Conselleria de Salut, la franja d’edat que presenten més conducta suïcida són les noies d’entre 12 i 25 anys.
Més enllà de les xifres, em venen al cap les persones.
Aquests centenars de persones que van decidir, l’any 2022, acabar amb les seves vides.
Tots els seus familiars: pares, mares, germans i germanes, tiets i tietes, nebots, nebodes, avis i àvies, nets i netes, sogres, cunyats…
I també hi ha els amics, els veïns, els companys i companyes de feina o d’institut, mestres, professors, personal de servei…
La llista seria inacabable.
No se t’encongeix el cor? A mi sí.
La qüestió que m’agradaria plantejar avui és: nosaltres podem fer alguna cosa davant d’aquesta situació alarmant?
La resposta és sí.
Perquè tots podem ser una peça important davant d’aquesta situació social i, per tant, tots podem intentar contribuir a la disminució d’aquest problema social.
I com ho puc fer? He considerat diverses maneres:
– Informant-me sobre el tema: cercant informació sobre el suïcidi, els factors de risc, els signes d’alerta, els serveis i les entitats de suport.
– Fent difusió de recursos, activitats de conscienciació i prevenció.
– Creant espais de comunicació segurs amb els meus fills on poder parlar de les seves emocions i els seus sentiments, sobre aquelles situacions que viuen o veuen a l’escola i que els generen malestar, i acompanyant-los des de l’empatia i el respecte i escoltant-los de manera activa.
– Parlant obertament sobre la salut mental amb les persones del meu entorn.
– Involucrant-te activament en campanyes de conscienciació i prevenció del suïcidi.
– Cercant o recomanant ajuda professional si és necessari.
I tu, tens altres propostes per col·laborar en la prevenció del suïcidi?
2 comentarios
vigilantesdelavida. com
ahir just vaig acabar arribant a questa web on pots fer un minicurs gratuït per formar part de la prevenció de suïcidis.
He estat donant una ullada. ala web i em sembla un recurs interessantíssim i molt necessari. Moltíssimes gràcies per compartir-lo!