Preparats, llestos… Sona el despertador i comença la carrera! Llevar els nens, aconseguir que es vesteixin, es rentin les dents i es pentinin abans que la maneta grossa del rellotge arribi al 3, esmorzar, revisar un cop més les motxilles i revisar les activitats anotades al calendari…

Agafar aire.

15 de setembre. Els dies sense horaris ni obligacions han quedat enrere. 

Benvingudes rutines! Com us he trobat a faltar…

Però aquesta tornada a la “normalitat” es pot fer feixuga si durant l’estiu hem viscut la pèrdua d’un familiar proper. I encara més si aquesta persona formava part del pla logístic del dia a dia. És possible que les teves responsabilitats i càrregues familiars hagin canviat significativament, que hagin complicat l’organització familiar i hagin incrementat la teva sensació d’estrès.

D’una banda, a les emocions que comporta de per si tornar a agafar el ritme, s’hi afegeixen la intensitat i el dolor per la pèrdua i l’esforç de reorganitzar-te, sense oblidar-nos del malestar que pot generar haver de realitzar activitats quotidianes per primera vegada sense aquesta persona estimada. 

De l’altra, tornar a la “normalitat” també pot implicar recuperar la vida social i professional. En aquests casos, pot ser que les persones del teu entorn no siguin del tot conscients del que comporta la teva situació actual i que a tu et costi explicar-los el teu estat.

És per això que vull compartir amb tu algunes recomanacions que poden ser-te útils a l’hora de recuperar la sensació d’ordre i seguretat que petits i grans necessiteu en aquests moments:

  • Permet-te espais personals per a reunir-te amb persones de confiança amb qui compartir com et sents. L’autocura és bàsica per poder acompanyar els fills.
  • Establir metes i objectius petits a curt termini pot ajudar-te a retrobar el sentit i la motivació del que estàs fent. Poden ser tan senzills com sortir a passejar una estona cada dia o dedicar un temps a una activitat que t’agradi.
  • Parla amb els teus fills sobre la situació actual de manera senzilla i honesta, adaptant la informació a la seva edat i al seu nivell de comprensió. Fomenta les preguntes i escolta les seves preocupacions i emocions de manera acollidora i empàtica.
  • Tot i que és possible que l’organització familiar s’hagi vist afectada per la mort d’aquesta persona, intenta mantenir les rutines diàries amb la màxima normalitat possible: horaris dels àpats, rutines d’higiene, activitats extraescolars, estones de jugar en família. 
  • Anticipa’t a tot allò que saps que serà diferent a partir d’ara i explica’ls-ho posant èmfasi en el fet que serà el millor per a tots. Em refereixo, per exemple, a canvis en els dies que es quedaran a dinar a l’escola o en la persona que els recollirà en finalitzar la jornada a partir d’ara.
  • Tot i que l’ordre i les rutines aporten estabilitat als infants en el seu dia a dia, sigues flexible i ajusta-les segons les necessitats dels petits de casa. Tingues present que potser necessitaran temps addicional per a adaptar-se o introduir petits canvis en les activitats diàries per poder afrontar les seves emocions.
  • Anima’ls a continuar participant en activitats socials i de lleure. Aquests espais d’oci els poden oferir alegria en moments difícils.
  • Ajuda’ls a descobrir canals per expressar les seves emocions i sentiments de maneres que siguin còmodes per a ells. Poden ser l’art, la música, els jocs o fins i tot l’escriptura.
  • Tu també necessites temps per a adaptar-te a aquesta nova situació i espais personals per a expressar i gestionar les teves pròpies emocions, malgrat això, recorda que ets el seu model i la teva manera d’elaborar el procés de dol serà el seu exemple.

I, si observes que estan tenint molta dificultat per fer front al seu dia a dia, pots considerar la possibilitat de demanar suport a un terapeuta especialitzat en dol infantil. A través de pautes clares i senzilles, us acompanyarà en aquest procés de recuperació de les rutines, tan necessàries per afavorir l’elaboració del procés de dol de manera saludable.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *