Preparats, llestos… Sona el despertador i comença la carrera! Llevar els nens, aconseguir que es vesteixin, es rentin les dents i es pentinin abans que la maneta grossa del rellotge arribi al 3, esmorzar, revisar un cop més les motxilles i revisar les activitats anotades al calendari…
Agafar aire.
15 de setembre. Els dies sense horaris ni obligacions han quedat enrere.
Benvingudes rutines! Com us he trobat a faltar…
Però aquesta tornada a la “normalitat” es pot fer feixuga si durant l’estiu hem viscut la pèrdua d’un familiar proper. I encara més si aquesta persona formava part del pla logístic del dia a dia. És possible que les teves responsabilitats i càrregues familiars hagin canviat significativament, que hagin complicat l’organització familiar i hagin incrementat la teva sensació d’estrès.
D’una banda, a les emocions que comporta de per si tornar a agafar el ritme, s’hi afegeixen la intensitat i el dolor per la pèrdua i l’esforç de reorganitzar-te, sense oblidar-nos del malestar que pot generar haver de realitzar activitats quotidianes per primera vegada sense aquesta persona estimada.
De l’altra, tornar a la “normalitat” també pot implicar recuperar la vida social i professional. En aquests casos, pot ser que les persones del teu entorn no siguin del tot conscients del que comporta la teva situació actual i que a tu et costi explicar-los el teu estat.
És per això que vull compartir amb tu algunes recomanacions que poden ser-te útils a l’hora de recuperar la sensació d’ordre i seguretat que petits i grans necessiteu en aquests moments:
- Permet-te espais personals per a reunir-te amb persones de confiança amb qui compartir com et sents. L’autocura és bàsica per poder acompanyar els fills.
- Establir metes i objectius petits a curt termini pot ajudar-te a retrobar el sentit i la motivació del que estàs fent. Poden ser tan senzills com sortir a passejar una estona cada dia o dedicar un temps a una activitat que t’agradi.
- Parla amb els teus fills sobre la situació actual de manera senzilla i honesta, adaptant la informació a la seva edat i al seu nivell de comprensió. Fomenta les preguntes i escolta les seves preocupacions i emocions de manera acollidora i empàtica.
- Tot i que és possible que l’organització familiar s’hagi vist afectada per la mort d’aquesta persona, intenta mantenir les rutines diàries amb la màxima normalitat possible: horaris dels àpats, rutines d’higiene, activitats extraescolars, estones de jugar en família.
- Anticipa’t a tot allò que saps que serà diferent a partir d’ara i explica’ls-ho posant èmfasi en el fet que serà el millor per a tots. Em refereixo, per exemple, a canvis en els dies que es quedaran a dinar a l’escola o en la persona que els recollirà en finalitzar la jornada a partir d’ara.
- Tot i que l’ordre i les rutines aporten estabilitat als infants en el seu dia a dia, sigues flexible i ajusta-les segons les necessitats dels petits de casa. Tingues present que potser necessitaran temps addicional per a adaptar-se o introduir petits canvis en les activitats diàries per poder afrontar les seves emocions.
- Anima’ls a continuar participant en activitats socials i de lleure. Aquests espais d’oci els poden oferir alegria en moments difícils.
- Ajuda’ls a descobrir canals per expressar les seves emocions i sentiments de maneres que siguin còmodes per a ells. Poden ser l’art, la música, els jocs o fins i tot l’escriptura.
- Tu també necessites temps per a adaptar-te a aquesta nova situació i espais personals per a expressar i gestionar les teves pròpies emocions, malgrat això, recorda que ets el seu model i la teva manera d’elaborar el procés de dol serà el seu exemple.
I, si observes que estan tenint molta dificultat per fer front al seu dia a dia, pots considerar la possibilitat de demanar suport a un terapeuta especialitzat en dol infantil. A través de pautes clares i senzilles, us acompanyarà en aquest procés de recuperació de les rutines, tan necessàries per afavorir l’elaboració del procés de dol de manera saludable.