Una de les situacions més recurrents amb els nens i les nenes en dol és el fet de no haver-se pogut acomiadar de la seva persona estimada. Aquesta realitat pot resultar molt dolorosa i caldrà fer-li front per tal d’iniciar el procés de dol de manera saludable. Habitualment, no poder dir adéu sol deixar una empremta emocional important i que perdura en el temps si no es gestiona de manera adequada. En aquestes situacions, els rituals poden ser de molta ajuda per als infants.

Però anem a pams: què és això dels rituals?

Els rituals són una sèrie d’activitats simbòliques que tenen una importància especial en un context concret. És a dir, són com un acte especial que fem en moments importants. A més, acostumen a seguir un ordre específic, ja que aquest és el que dona esctructura i significat al seu desenvolupament, i s’utilitzen per celebrar moments rellevants, perquè poden ajudar a expressar emocions, proporcionar consol i, fins i tot, acomiadar-se. En aquest cas, els utilitzarem per recordar i homenatjar a una persona estimada que ha mort. 

I com beneficia tot això als infants? T’ho explico tot seguit:

  • Poder acomiadar-se: els rituals proporcionen als infants l’oportunitat de dir adeu a la persona estimada d’una manera significativa. Aquest acomiadament és essencial per ajudar-los a processar la pèrdua i començar el procés d’elaboració del dol.

  • Expressar les emocions: el dol implica una gran varietat d’emocions, com ara la tristesa, la ràbia, la confusió i la por, entre altres. Aquest comiat és una ocasió perquè els nens i les nenes puguin expressar aquestes emocions de manera creativa i significativa. Els rituals ofereixen un espai segur per fer-ho i per comprendre que tot el que estan sentint és normal.

  • Connectar amb els records: els rituals també permeten als petits de casa connectar amb els records dels moments viscuts amb la persona estimada. A través de les activitats o dinàmiques que conformen el ritual poden reviure moments entranyables i donar valor als records que puguin tenir. Això pot ser una font de consol i de connexió amb els altres membres de la família.

  • Sentir-se acompanyats: molts rituals involucren la participació de la família i, fins i tot, d’amics propers. Aquesta connexió amb altres persones que estan passant pel mateix procés pot ser rellevant per als nens i les nenes, perquè durant aquests moments se senten acompanyats per persones que els estimen, perceben el seu afecte i recorden que no estan sols en el seu dolor. Aquest recolzament és essencial per a l’elaboració del procés de dol i per sentir-se estimats i protegits en aquests moments tan complicats.

  • Percebre ordre i seguretat: com hem vist altres vegades, els infants necessiten ordre i rutines a les seves vides, especialment en moments de canvis i pèrdua. Els rituals ofereixen una pauta previsible que els pot transmetre un sentit de seguretat i estabilitat en una nova realitat que pot semblar confusa i insegura.

  • Aprendre sobre la vida i la mort: a través dels rituals, els infants poden aprendre sobre la naturalesa de la vida i la mort d’una manera adaptada a la seva edat, a la seva comprensió i a les seves necessitats.

Per tot això, recórrer als rituals et pot ser un recurs molt útil per acompanyar els més petits en l’elaboració del seu procés de dol d’una manera saludable i en la recuperació del seu benestar emocional. Com a adults, podem ser sensibles a les necessitats i desitjos dels infants davant d’aquestes situacions i oferir-los espais com aquests, en què, amb calma, paciència, amor i companyia, els podrem ajudar a fer front a la pèrdua.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *